De wereld om ons heen verandert voortdurend. Technologische en maatschappelijke ontwikkelingen voltrekken zich in hoog tempo. We leven in vrede, vrijheid en veiligheid. Maar ook onze veiligheidssituatie is volop in beweging door de conflicten in de wereld om ons heen. Vanuit de lucht en de ruimte levert de Koninklijke Luchtmacht een belangrijke bijdrage aan het beschermen van vrede, vrijheid en veiligheid. Veiligheid is een voorwaarde voor economische ontwikkeling waardoor welvaart goed gedijt. Nu en in de toekomst.

Om in de toekomst relevant, inzetbaar en betaalbaar te kunnen zijn, is voortdurende ontwikkeling vereist. Samen met haar partners in het Aerospace Cluster werkt de Koninklijke Luchtmacht daaraan en maakt optimaal gebruik van hoogwaardige technologie, toegepast wetenschappelijk onderzoek en de innovatieve kracht van het partnerschap. Het cluster is een samenwerkingsverband van vijf partijen die innovatie op het gebied van militaire lucht- en ruimtevaart als oogmerk hebben en daarmee bijdragen aan een veilig en welvarend Nederland.

Het Aerospace Cluster, opgericht in 2013, bestaat uit de Koninklijke Luchtmacht, Fokker Technologies, Airbus Defense and Space Netherlands, NLR-Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum en de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft. Samen geven zij uitvoering aan de innovatieagenda van de Koninklijke Luchtmacht door innovatieve idee├źn verder te ontwikkelen in concrete projecten.

De uiteindelijke doelen van het Aerospace Cluster: een relevante, inzetbare en betaalbare Luchtmacht die vanuit de lucht en de ruimte onze vrede, vrijheid en veiligheid kan beschermen. En daarnaast het stimuleren van de economie en innovatiekracht van ons land door Nederlandse bedrijven te betrekken.